Genel Bayramlar
Yeni Yıl Bayramı (Новый год) 31.12 – 01.01
Ruslar bir birlerinin yeni yıl bayramını hem bayramdan önce hem de bayramdan sonra kutlarlar. Bununla birlikte 31 Aralık ila 1 Ocak arasında Ruslar sadece tanıdıkları değil, gördükleri ve temas ettikleri herkesin yeni yılını kutlarlar. Marketlerdeki satış personeli, bir soru sormak için yönelttikleri sokakta geçen yolcuyu vb. Yılbaşı bayramı öncesinde Ruslar yaklaşan Yeni Yılı (С Наступающим Новым Годом!), sonrasında ise başlamış Yeni Yılı (с Новым Годом!) kutlarlar. Yılbaşı bayramından önce Ruslar, akrabalarına, yakın arkadaşlarına kartpostalları gönderir ve 1 Ocak’ın ilk saatlerinde ise çok yakın arkadaş ve akrabalarını telefon ile arayıp kutlarlar.
Yeni Yıl’da Ruslar tanıdık, arkadaş ve iş arkadaşlarına genellikle ufak ve şirin hediyelik eşyalar, (kalem, takvim, anahtarlık gibi şeyler) aile fertlerine ve en yakınlarına ise daha büyük hediyeler verirler.
Bilmeniz gereken! Ufak hediyelerinizi hem bayramdan önce hem de bayramdan sonra verebilirsiniz. Yılbaşı, kalabalık halinde kutlanıyorsa hediyeler gece yarısından sonra verilir.
Yeni Yıl’da Rusların evinde Yılbaşı ağacı süslenir. Yılbaşı ağacı hem canlı hem suni olabilir. Gece yarısından sonra verilecek olan hediyeler yılbaşı ağacının altına konulur ve bunların Noel Baba tarafından getirildiğine var sayılır. Noel Baba ve Sneguroçka’nın (Kardan Kız) heykelcikleri de Yılbaşı ağacının altına konulur.
Rusların yılbaşı sofrasında özel yılbaşı yemeği olmamakla beraber mutlaka şampanya bulunmalıdır. Yılbaşı sofrası akşam geç saatlerinde (23.30 den evvel) kurulur ve televizyon açılır. Televizyona kimse bakmasa bile o yılbaşı akşamı boyunca hep açık kalır. İlk öncesinde, eski yıl uğurlanır ve bunun için şampanya hariç içki ile doldurulmuş kadehler kaldırılır.
Yeni Yıla yaklaşınca kadehler şampanya ile doldurulur ve Kremlin’deki Spasskaya Kulesi (Спасская башня Кремля) saatinin çalması (бой курантов) beklenir. Saat çalmaya başladığında Ruslar kadehlerini tokuşturur ve «С Новым Годом!» (S Novım Godam!) sözleri ile bir birlerinin bayramını kutlarlar. Yılbaşı Bayramı sabaha kadar kutlanabilir.
Tavsiye Kaynak: Medya Günlüğü, Samih Güven
Noel Bayramı (Рождество Христово) 07.01
Рождество Христово’nun Türkçesi Hz. İsa’nın Doğuşu’dur. Bu bayram Yeni Yıl veya Paskalya bayramları gibi yoğun bir şekilde kutlanmasa da Ortodoks Hristiyanlar için çok önemli dini bayramdır.
Ortodoks Hristiyanlar Gregoryen takvimi yerine ay yılına dayanan Jülyen takvimini kullandıkları için Noel’i 7 Ocak’ta kutluyor. 7 Ocak’ta bütün kiliselerde Noel gecesi ayinleri düzenlenir, komşular bir birine aşureye benzeyen ‘kutya’ adlı yemeği getirirler.
Eski Yeni Yıl Bayramı (Старый Новый год) 13-14.01
Eski Yeni Yıl Bayramı sadece Ruslara özgün bir bayram olup 1918 yılında Miladi Takvimi’den Jülyen Takvimi’ne geçişten sonra ortaya çıkmıştır.
Bu bayram Yılbaşı bayramına göre daha sessizce ve genellikle sadece aile arasında kutlanır.
Vatan Savunucuları Günü (День защитника отечества)
23 Şubat 1918, Kızıl (Sovyet) Ordusu’nun kuruluş günüdür. O günde Kızıl Ordu ilk büyük bir zafer kazanmıştı.
‘Erkekler Günü’ olarak da anılan bu bayramda kadınlar sevgililerine, erkek arkadaşlarına, eşlerine ve meslektaşlarına hediyeler veriyor.
Maslenitsa (Масленица) Şubat sonu – Martın başı
Rusça ‘масло [MAsla]’, tereyağı demek. Bayramın adı da süt ürünlerinden alınmıştı; çünkü bayramın ortaya çıktığı zaman pagan dininin hakim olduğu zamandı ve o zamanki inanışlarına göre uzun etsiz (vejetaryen) bir oruçtan önce insanlara çeşitli süt ürünlerinin tüketimine izin verilirdi. Günümüzde Rusların en çok sevdiği bayramlarından biri olan Maslenitsa bayramında bol bol krep ve içi tatlı ve tuzlu malzemelerle doldurulmuş krep sarmaları yapılır. Maslenitsa, eskisi gibi 1 hafta boyunca kutlanır ama en büyük eğlence Pazar günü düzenlenir. Ruslar için Maslenitsa Bayramı, kışın bitmesi ve ilkbaharın başlamasını ifade ediyor.