Tyutçev Fyodor İvanoviç / Тютчев Федор Иванович (1803-1873)
Tyutçev Fyodor İvanoviç , önemli Rus şair ve diplomat, eski soylu bir ailenin çocuğuydu. Erken yaşlarda şiir yazmaya merak saran Fyodor, 1819 yılında Horatius’un (Augustus döneminin en önemli Romalı şairi) serbest tarzdaki çevirisini yayınladı.
Tyutçev, 1821 yılında büyük başarı ile Moskova Üniversitesi Filoloji Fakültesini bitirip Dışişleri Kollegyum’un hizmetine getirildi.
Tyutçev’in şair kişiliği, 1930’lu yılların başında oturdu. «Бессонница» (Uykusuzluk), «Летний вечер»(Yaz Akşamı), «Видение» (Sanrı), «Весенние воды»(İlkbahar Suları) ve «Осенний вечер» (Sonbahar Akşamı) eserleri, o zamanın en meşhur başyapıtlarıydı.
1822-1837 yılların arasında Münih’te ve 1837—1839 yıllarında Torino’da diplomatik misyonunu gerçekleştiren Tyutçev; yabancı topraklarda yirmi iki yıl geçirdiğinde rağmen, ana vatanı ile manevi bir bağlantı kaybetmedi ve zaman zaman onu ziyaret etti. Münih’te Alman idealist felsefesini benimseyip Schelling ile tanıştı ve Heine ile arkadaş oldu.
F.İ.Tyutçev şiirlerinin gerçek anlamda ilk yayınlanışı 1836 yılında gerçekleşti: Almanya’dan Rusya’ya gönderilen şiir defteri, Puşkin’in eline geçiyor ve Puşkin’de büyük bir hayranlık uyandıran bu şiirler, Puşkin’in çıkardığı ‘Sovremennik’ dergisinde ilk kez yayınlanıyor.
Fakat; takdir ve tanınmışlığını, Tyutçev daha ilerde, Rusya’ya döndüğünde, Nekrasov, Turgenev, Fet ve Çernışevskiy taraflarından büyük ilgi gördüğünde ve ilk şiir kitabını yayınlandığında (1854) kazandı. 1844 yılında Rusya’ya dönen Tyutçev, Dış İşleri Bakanlığının Kıdemli Sansür Editörü olarak çalışmaya başladı. 1858 yılından itibaren ve hayatının son günlerine kadar Dış İşleri Bakanlığının Yabancı Sansür Komitesi’nin başkanlığını yaptı.
Tyutçev F.İ., 1873 yılında Tsarskoe Köyünde hayatına son verdi.
SILENTIUM! (MОЛЧАНИЕ!) Молчи, скрывайся и таи И чувства и мечты свои - Пускай в душевной глубине Встают и заходят оне Безмолвно, как звезды в ночи,- Любуйся ими - и молчи. Как сердцу высказать себя? Другому как понять тебя? Поймёт ли он, чем ты живёшь? Мысль изречённая есть ложь. Взрывая, возмутишь ключи,- Питайся ими - и молчи. Лишь жить в себе самом умей - Есть целый мир в душе твоей Таинственно-волшебных дум; Их оглушит наружный шум, Дневные разгонят лучи,- Внимай их пенью - и молчи!.. Ф.И.Тютчев 1830
SILENTIUM! (SESSİZLİK!) Konuşma, saklı yat, ve düş gördüğün biçimi, hissettiğin şeyleri saklı tut. Ruhunun derinliğinde onları kaldır kristal göklerde yıldızlara yakın Gece bulanıklaşmadan önce batan: onlardan zevk al ve konuşma hiçbir sözcük. Bir kalp nasıl anlatım bulabilir? Başka biri senin aklını nasıl bilsin? Farkına varacak mı seni ne canlandırır? Bir kez ağızdan çıkan düşünce yalandır. Pınar başı karıştırıldığı zaman kararır: kaynakta iç ve konuşma hiçbir sözcük. Yaşa içteki kendinle yalnız ruhunun içinde bir dünya büyümüştür, büyüsü üstü örtülü düşüncelerin dıştaki ışıkla kör edilmiş olabilen, günün gürültüsünde boğulmuş, işitilmeden… onların şarkısını içeri alır ve konuşmaz hiçbir sözcük. Çeviren: Vehbi Taşar