Aile Üyeleri Arasındaki İlişki
Rusların bilincinde ‘mükemmel aile’; çocuk, anne baba ve onların anne babaları bir araya getiren ve yaşatan bir ailedir. Bu geleneksel Rus ailesi, otorite prensibine dayanmaktadır. Aile reisi, eve para getiren orta kuşak erkeğidir. Son söz de ona aittir.
Kadının ana görevi ise iyi bir eş ve iyi bir anne olmak, evini temiz tutmak ve güzel yemekleri pişirmektir. Eve para getirmenin dışında kocasının görevi ise; erkek gücü gerektiren ev işlerinde eşine yardımcı olmak ve evinin tamiratını üstlenmektir.
Yaşlı kuşağa olan tutum saygı çerçevesindedir. Fakat; onların emirlerini itirazsız yerine getirme diye bir şey söz konusu değildir. Yaşlı kuşak genellikle gençlere karışır, onlara tavsiye verir, eleştirir ve eğitmeye çalışır. Özellikle anneanneler torunlarının hayatlarında büyük rol oynarlar.
Anne babalar çocuklarına, onlar kendi başına para kazanmaya başlayıncaya kadar, maddi yardımda bulunurlar. Çoğu zaman bu tür parasal destek hayat boyunca sürmeye devam eder. Bununla birlikte, anne babalar artık büyümüş çocuklarının davranışlarını yönetmeye, arkadaş çevresini seçmeye ve onlara göre uygun bir iş bulmaya çalışırlar.
Tabii ki, bütün bunlar sadece ‘mükemmel bir aile’ yapısı için geçerli. Günümüzde bu tip aile yapısından büyük sapma gözlemleniyor. Örneğin; gençler biran önce aileden ayrı eve çıkmaya çalışıyor, erkek her zaman aile reisi olamıyor, erkek ve kadının aile içindeki sorumlulukları değişiyor vb.
Ne var ki; belirtilen klişe, Rus toplumunda ‘düzgün’ ve ‘anormal’ aile gibi ön yargılı kalıpları ortaya çıkartıyor. Şöyle ki; bir kadın kocasından daha fazla para kazanıyor, toplumda daha yüksek bir konumda bulunuyor ve kariyerini aileden daha önemli tutuyorsa bu aile Rus toplumunun çoğunluğu tarafından ‘anormal’ bir aile olarak kabul ediliyor. Anne babanız size maddi yardımda bulunmuyor ve onların anne babaları torunlarınıza bakmıyorsa da aileniz ‘anormal bir aile’dir.
Aile İçinde Mülkiyet ve Para İlişkisi
Ruslar, mülkiyet ve para ilişkileri yasallaştırmayı sevmezler; mülkiyet sorunları aile içinde çözmeye tercih ederler. Bu tür konularla mahkemeye baş vurmak onlar için yapacak en son şeydir. Boşanma davasında mal paylaşımı konusu ortaya çıkıyorsa Rus geleneklerine göre; eski aile reisi, malın büyük kısmını karısı ve çocuklarına bırakmalı
Karıkoca tarafından kazanılan para, ortak para olarak kabul edilir ve ortaklaşa harcanır. Ancak, her yetişkin aile üyesinin kendine ait cep harçlığı bulunmaktadır.
Bir çok Rus ailelerin net ve katı bir bütçe planlaması yoktur. Genellikle, büyük masraflar planlanır ve onun için para biriktirilir. Kalan para anında harcanır. Bu davranış, Rus insanı bir sonraki maaşına kadar parasız bırakır ve eş dostlardan kısa bir süreliğine (maaş alana kadar) borç almayı zorlar.
Geleneksel olarak; büyükler, yetişkin çocuklarına parasal yardımda bulunur ve bu yardım çocukları tarafından olması gereken bir durum olarak kabul edilir. Fakat; günümüzde anne babalarından fazla kazanan yetişkin çocuklar onlara yardım ederler.