Ukrayna'da 7-17 yaşları arasında eğitim mecburi ve parasızdır. Eğitim Ukraynaca yapılmaktadır. Ayrıca Rusça, Moldavya dili, Lehçe, Bulgarca, Macarca, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İngilizcenin kullanıldığı okullar da vardır. Ülkede 140'tan fazla yüksek öğretim kurumu ile Ukrayna Cumhuriyeti Bilimler Akademisine bağlı çok sayıda ilmi çalışmalar yapan kurum vardır. Ukrayna'da okuma yazma bilmeyen hiç yok gibidir.
Kuzeyinden güneyine 893 km, doğusundan batısına 1316 km'dir. Yüz ölçümü 603,7 km2'dir. 2013'te nüfus 45,5 milyondu.
14 milyonu (%28) diğer ülke vatandaşlarından oluşmaktadır: Ruslar, Beyaz Ruslar, Moldovalılar, Bulgarlar, Polonyalılar, Macarlar, Romanlar, Yunanlar, Tatarlar, Ermeniler, Çingeneler, Kırım Tatarları, Almanlar ve diğerleri.
Ukraynanın 2/3 ü verimli arazidir ve siyah toprak çoğunluktadır. Siyah topraklar dünyanın en verimli toprağı olarak bilinmektedir. Uzmanlara göre dünyadaki siyah toprağın 1/4 ü Ukrayna'dadır.
En büyük nehri Dnipro Nehridir.
Ukrayna tanıtım filmini izlemek için tıklayınız
Hrıstiyanlık Rusya'ya Kiev yoluyla geçmiş ve 11. yy'da Kiev, Hıristiyanlık aleminin en büyük merkezlerinden biri haline gelmiştir. Büyük göçlerin yolu üzerinde olan Kiev Rus toprakları sürekli istilalara maruz kalmış, komşu Litvanya, Lehistan ve Rusya'nın egemenliği altına girmiş, 1648'de Lehistan'a karşı ayaklanma sonucu Kiev ve bir kısım topraklar kurtarılmış, ancak komşularla başedilemeyince 1654 Pereyaslav Antlaşması ile Rusya ile birleşme yoluna gidilmiş ve bu tarihten sonra Rusların egemenliği altına girilmiştir. Bu arada, sık sık cephe değiştiren Ukrayna Kozakları 1648-1654 arası dönemde kısa bir süre ve daha sonra 1670'ler civarında yine kısa sürelerle Osmanlı himayesi altına girmişlerdir.
Ülke, yüzyılın başında Polonya ve Rusya arasında paylaşılmış, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1918-1922 arası kısa bir bağımsızlık döneminin ardından tümüyle SSCB'ye bağlı bir cumhuriyet olmuş, bu arada İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgaline uğramıştır. SSCB'nin dağılma sürecine girmesi üzerine Parlamento 24 Ağustos 1991'de Ukrayna'nın bağımsızlığını ilan etmiştir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukrayna bağımsızlığını kazanmayı tekrar denemiş ancak başarılı olamamıştır. Stalin rejimi Ukrayna'daki milliyetçi hareketi bastırmıştır.
1986'daki Çernobil felaketine kadar Sovyet Rusya ile uyum içinde yaşayan Ukraynalılarda, bu tarihten sonra milliyetçilik düşünceleri tekrar canlanmaya başlamıştır.
Ukrayna, Avrupa'da yer alan bir devlet. Başkenti Kiev olan ülkenin resmi dili Ukraynaca.
Başlıca Kentleri: Sevastopol, Odessa, Harkov, Donetsk, Dnepropetrovsk, Lviv, Krivoy Rog, Zaporojye'dir.
Doğusunda Rusya, Kuzeyinde Beyaz Rusya, Batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan; Güneybatısında Romanya ve Moldova, Güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi yer alır.
Din: Hıristiyan (Ortodoks, Katolik), Müslüman, Budacı, Musevi. Para Birimi: Grivna
Madenler: Ukrayna; manganez cevheri bakımından dünyanın en zengin bölgelerindendir. Ayrıca önemli miktarda demir cevheri vardır. Kömür, demir cevheri, petrol, doğalgaz, taş ve tuz bulunur.
Ekonomi: Ukrayna'da, işlenmemiş metal sanayisi, kimyasal sanayi, porselen sanayisi, fayans endüstrisi, seramik endüstrisi ve yapı malzemeleri endüstrisi gelişmiştir. Ülkede ayrıca metalürji araçları, dizel lokomotifler, televizyon ve traktör üreten fabrikalar vardır. Suni gübre, sülfirik asit ve şeker fabrikaları ekonomide önemli yer tutar. Sanayi tesislerinde kullanılan enerjinin hemen tamamı fosil yakıtlarından elde edilir.
Ekonomi tarım ve sanayiye dayalıdır. Tarımda makina yaygın şekilde kullanılır. Ülke çapında yaklaşık sekiz bin kolektif çiftlik (Kolhoz) ile 1700 civarında devlet çiftliği (Sovhoz) vardır. Bu çiftliklerde et ve süt için büyükbaş hayvan beslenir. Ayrıca tahıl, sebze, patates ve şekerpancarı yetiştirilir.
Daha detaylı bilgi için tıklayınız.
|
Yorumlar
Pratik için en iyi yol, anadili Rusça olan kişilerle sözlü ve ya yazılı iletişime geçmektir. Önerimiz böyle kişiler bulup pratik yapmanızdır.
İngilizler için Rusça dersleri veren bir Rus bayan geçenlerde Ukrayna gezisi ile ilgili bir vlog çekti. seyretmenizi tavsiye ederim.
youtu.be/U6rn72dS_0Q