Davet Bahanesi
Rusya’da misafirliğe gitmek ve misafir etmek bir adettir. Misafirliğe gitmek veya misafirliğe çağırmak için özel bir bahane aramaya gerek yoktur. Sizi hem, her hangi bir aile veya milli bayramını birlikte kutlamak için hem de, ‘öylesine’ hiç bahane olmadan evine misafirliğe
davet edebilirler. Yüz yüze görüşmek ve sohbet etmek için, Ruslar çoğu zaman bir kafe veya barı değil, evi tercih ederler.
Ancak, şunu bilmelisiniz; ciddi bir sebep olmadan eve davet etmek, sadece yakın arkadaşlar için geçerli bir durum.
Misafirliğe Davet Etme Yöntemleri
Yazılı Resmi Davetiyeler, Rusya’da sadece Evlilik Günü veya Yıldönümü için yapılır. Bu tür davetiyeler, sahiplere en az bir ay evvel gönderilir. Başka günler için (Doğum Günü, Yıl Başı, diğer bayram günleri) davetler,
iki üç gün önce sözlü olarak (yüz yüze veya telefon ile) yapılır. Önemli bir gün olmadığında da misafirliğe çağrılabilirsiniz. Önemli veya önemsiz bir sohbet için bir Rus arkadaşınız hiç sebep olmadan bir gün sizi arayabilir ve; ‘Bu akşam ne yapıyorsun? Bana uğramak istemez misin?’ diye sorabilir. Buluşma saati karşılıklı görüşülür ve ikiniz için uygun saat konusunda rahatça karar verilir. Ruslar direkt ve açık konuşmayı tercih ederler. Onlar için uygun olmayan durumları açık bir şekilde dile getirebilirler. Sizden de aynı şeyi beklerler.
Kendini Zorla Davet Ettirmek
Rus arkadaşınız bir meseleyi konuşmak veya öylesine sohbet etmek için, eğer size yakın oturuyorsa evinize gelmek isteyebilir. Siz de aynı şeyi yapabilirsiniz. Rus kültüründe bu tür davranış kabul edilebilir bir davranıştır. Önemli! Kendinizi, ancak samimi bir arkadaşınız veya yakın bir tanıdığınıza kendinizi misafirliğe çağırtabilirsiniz.
Ev sahibi, eğer ziyaretinizin saati onun için uygun değilse bunu açık söyleyebilir başka buluşma saatini teklif edebilir. Böylece; ‘davetsiz’ misafirliğe ancak ya telefonla yada önceden yüz yüze görüştüğünüzde haber verdikten sonra gidebilirsiniz.
Önemli! Bu tür davetsiz misafirlikler bile mutlaka sofrada oturmakla gerçekleşir. Ev sahibi size en az çay veya kahve ikram eder. Misafirler ise yanlarına çayın yanında yenebilecek uygun yiyecekler getirir.
Misafirliğe Ne Zaman Gidilir? Yanına Neler Getirilir?
Ruslar; misafirlerin, belirlenmiş saatinden biraz (10-15 dakika) geç geleceklerini düşünür. Şunu unutmayınız; Rus kültüründe misafirliğe davet saatinden evvel gelmek gibi bir adet yoktur.
Başka bir deyişle, geç kalmanız erken gelmenizden iyidir. Ancak; 30 dakika gecikmemeye özen gösteriniz.
Misafirliğe bir kutlama (evlilik, yıldönümü, doğum günü, yeni eve taşınma vb.) için çağrıldıysanız yanınıza hediyenizi getirmelisiniz. Misafirliğe ilk defa gidiyorsanız kendi ülkenizin geleneksel bir hatıralık eşya getirebilirsiniz.
Eğer davet edildiğiniz yerde bir kutlama yapılmayacaksa ev sahibine, ‘Yanıma neler getireyim’ diye sormanız yeterli. O da, size neye ihtiyacı olduğunu söyler veya, ‘Bir şey gerekmiyor’ der.
Yine de, şunu bilmelisiniz: ‘Bir şey gerekmiyor’ cevabı, kibarlıktan verilmiş bir cevap olabilir. Bu durumda, ya bir şişe içki (örneğin, bir şarap şişesi) veya bir çikolata kutusu getirmeniz gerek. Evde çocuklar varsa onlara, ya pahalı olmayan bir oyuncak ya da bir çikolata alınız. Evin hanımına ise bir demet çiçek alabilirsiniz. Unutmayınız, misafirlerin getirdiği içecek ve yiyecekleri ev sahibi mutlaka sofraya koyar.
Misafirlikte Neler Giyinir? Nasıl Davranılır?
Rusların misafirlikte giyinme konusunda katı bir kuralı yoktur. Bilmeniz gereken tek şey; misafirliğe giderken erkeklerin smokin veya frak, kadınların ise uzun gece elbiseleri giyinmemesi gerekir.
Kapıdan içeriğe girerken sokak ayakkabınız yerine ev ayakkabınızı giyiniz. Ev ayakkabınız yoksa Rus ev sahibi size ya ev terliğini verir ya da sokak ayakkabınızla içeri girmenizi davet eder. Rus geleneğine göre, eve gelen misafirler sofraya hemen oturtulmaz.
Şunu bilmelisiniz; sofraya oturmadan önce iştah açıcı içeceklerin (aperatif) ikramı yapılmamaktadır. Sofraya davet edilinceye kadar gelen misafirler, sofra yakınlarında oturup sohbet eder. Ev sahibine yardım teklifinde bulunabilirsiniz.
Sofrada herkes istediği yerde oturabilir. Ancak; ev sahibi, sofranın başında oturur. Çocuklar, genellikle, yetişkinlerle aynı masada oturur. Rusların yemekli oturmalar (застолье), genellikle çok uzun sürer. Bu tür oturmalarda Rus insanları sadece yemek yemekle yetinmez, içki içer, bol sohbet eder, şarkı söyler ve kalkıp dans bile edebilirler. Böyle aktivitelerde çocukların yeteneklerini gösterilmeden geçilmez. Çocuklardan şarkı söylemek, şiir okumak, dans etmek, müzik aletlerini çalmak gibi şeyler istenir.
Sofraya tatlının getirilmesi ile beraber misafirlik süresinin sona ermek üzere olduğunun bir işarettir. Tatlının ardından hemen kalkmak zorunda değilsiniz. Biraz daha sohbet, şarkı ve dansa devam edebilirsiniz.
Ancak unutmayınız; misafirlikten gece yarısından önce gidilir. Ayrılırken, ‘bize de bekleriz’ demek zorunda değilsiniz, teşekkür etmeniz yeterli olacaktır.